Wednesday, July 16, 2008

Gulai Labu



Resepi gulai labu yang sangat simple ni mungkin tak sama dengan resepi orang lain tapi kalau untuk nak lepaskan tekak sendiri aku rasa dah ok dah camni. Tapi yang kat gambar atas ni bukan la aku yang masak. Hehe.. Aku dera adik aku masak pastu aku supervise je. Aku suruh dia perah santan sendiri, pastu aku suruh dia masak sendiri. Memula dia mintak tolong aku perahkan santan tapi aku tanak. Aku bagi dia chance buat sendiri. Kalau tak belajar, bila nak pandainya kan...


Bahan2 untuk resepi gulai labu ni... (mcm biasa la takde sukatan sbb sumer masak main lempar je)

Labu
Santan kelapa
Serai
Bawang merah sikit
Garam secukup rasa

Cara2nya....

Buang kulit labu dan potong dadu
Basuh dan toskan
Amik serai, titikkan
Amik pulak bawang merah, hiris.
Perahkan kelapa dan amik santannya.
Kemudian, masukkan bawang merah, serai dan santan kelapa ke dalam kuali. (nak masukkan dalam periuk pun boleh jugak. ikut suka kita je)
Masakkan campuran bahan tu di atas api sederhana, sentiasa la kacau (gaul) untuk mengelakkan santan berketul.
Bila dah mendidih sikit, masukkan labu.
Kemudian bila labu dah agak empuk, masukkan garam secukup rasa.
Biarkan kuah agak pekat baru la diangkat dan boleh la dihidangkan.

Hurm... senang sangat kan resepi ni. Sempoi. Sesuai untuk orang yang tak tahan pedas. Hehehe... sebabnya masakan ni tak menggunakan cili sedikit pun. Masa dah masak tu adik aku ada cakap kat aku yang dia letak garam banyak tapi tak masin. Dia rasa pelik sikit. Hehehe... jawapan bagi soalan dia tu aku bagi yang mudah je. Aku cakap kat dia yang santan kelapa tu lemak, so kena la lebih garam tuk lawan rasa lemak tu. Ahaks. Sesuka aku je bagi teori kan.

Jam kat pc ni dah menunjukkan pukul 12.30 pagi. Esok aku keje. Idea nak masak esok pun tak timbul2 lagi ni. Hurm... Aku rasa ada baiknya aku pi tido dulu la. Mana tau idea datang masa aku baring2 tu karang.

Eh! Alahai.... Baju aku basuh tadi lum ampaikan lagi. Ala... malas la pulak nak pi ampai kat luar. Hurm.. Aku letak bawah kipas la dulu. Esok baru ampai kat luar.

Chow.....

Ayam Goreng Nenas Belasah




Ni pulak ayam goreng nenas ala belasah. Aku ni tak pandai masak, apa je yg terlintas kat kepala aku, aku lempar je skali ke dalam kuali tu. Kebetulan hari tu tak tau nak masak apa, bukak peti ais jumpa ayam. Tengok bahagian sayur lak ada tomato. Kat bahagian tempak taruk air tu ada nenas dalam tin.

Tetiba idea aku muncul. Hah! Goreng ayam je la pastu campurkan dengan nenas dan tomato. Hurm.. walaupun simple tapi sedap jugak. Cukup rasa masam, masin dan manisnya.

Ni la resepinya....

Bahan2nya.....( takde sukatan yg spesifik sbb sumer main lempar ikut suka je)

Ayam
Tomato
Nenas dalam tin (lau nak guna nenas biasa sebijik2 pun buleh tp amik la yg jenis manis)
Bawang putih
Bawang besar
Cili hijau
Halia (amik dalam 2 inci sbb nak hiris panjang2)
Garam
Minyak bijan
Minyak untuk menumis

Cara2nya.....

Cuci ayam dan toskan.
Kemudian gaulkan dgn garam dan kunyit. Gorengkan.
Bila ayam dah masak, angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak untuk menumis, takyah banyak sangat.
Tumiskan bawang putih dan halia,kemudian masukkan cili hijau.
Masukkan bawang besar.
Bila bawang besar dah agak layu, masukkan nenas.
Tambahkan garam secukupnya.
Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi, gaul rata.
Masukkan tomato dan biarkan sekejap.
Akhir sekali, renjiskan beberapa titik minyak bijan.
Kemudian boleh la diangkat dan dihidangkan.

Mudah je resepi ni. Idea datang tiba2 je masa nampak ayam dan nenas tu. Kalau nak tengok resepi yang susah2 tu tak dapat la kat sini sebab aku ni jenis yg suka simple. Huhu...

Dah dekat nak time balik ni... Stop dulu la kat sini... esok lusa sambung lagi cerita lain.

Lempeng Bertelur Dan Sambal Bilis




Minggu lepas tetiba je rasa teringin nak makan lempeng lepas tengok posting kekawan kat forum. Jadik, kat umah aku pun merajinkan diri ke dapur buat lempeng. Kebiasaannya, kalau orang buat lempeng, just guna tepung gandum, garam dan air je kan. Tapi aku punya lempeng, aku kasi tambah telur. Baru la lembut dan lemak rasanya.

Aku perturunkan resepi lempeng bertelur aku ni. Hehehe.....

Bahan2nya adalah.....

5 sudu makan tepung gandum
1 biji telur ayam ( tak kira la gred apa pun )
Cheese ( tabur atas lempeng selepas diangkat )
air untuk membancuh
garam secukup rasa
marjerin untuk menggoreng

Cara2nya adalah.....

Pecahkan telur dan masukkan ke dalam tepung.
Taburkan garam ke dalam campuran telur dan tepung.
Masukkan air sedikit demi sedikit ( bukan apa.. takut terlebih air, lembik lak nanti )
Panaskan kuali leper.
Cairkan marjerin atas kuali tersebut.
Canaikan bancuhan tepung di atas kuali.
Balik2kan agar sama rata masak ke dua2 belah. (gunakan api sederhana agar lempeng agak garing )
Bila lempeng dah masak, angkat dan letakkan di dalam pinggan.
Kemudian, taburkan cheese ke atasnya.
Akhirnya... boleh la dimakan bersama sambal bilis atau apa jua pencicah yang kita suka.

Senang je kan nak buat lempeng. Hehehe... Ujung minggu ni kalau angin malas tak datang, rasanya nak buat cakoi la pulak. Balas dendam yng aritu buat tak menjadik tu.

Hurm... rasanya dah lama jugak tak buat roti canai ni. Bila la agaknya angin rajin mencanai ni akan datang balik ni. Takpe.. kalau dah datang angin rajin tu, aku akan pastekan gambarnya di sini.

Chow dulu... nanti ada lagi citer resepi akan menyusul.
.