Wednesday, July 23, 2008

Pizza Yang Tak Berapa Menjadi














Hehehe.... Gambar kat atas tu menunjukkan proses memeram pizza hingga la proses selesai.

Buat pizza ni ikut resepi jumpa kat internet je. Tapi tak berapa menjadi lak. Tepung dia keras la. Nak makan pun agak susah sikit.

Takpe la, meh kongsi resepi.

Pizza

Bahan²

Tepung gandum - 250gram
Yis - 5gram
Gula - 1 camca teh
Garam - 1 Camca teh
Air Suam - 3/4 cawan
Sayur campur (aku tukar ke cendawan butang, olive, nenas tin, capsicum)
sosej - 2 batang (aku tukar sosej sebatang, 1 coctail lada hitam, 1 coctail cendawan)
Minyak makan (aku letak minyak sayur)
Sos tomato (aku campur sos tomato dgn sos cili)
Cheese (aku guna parmeesan dgn cheddar)

Cara buat

Larutkan yis dan gula dalam air suam hingga naik buih2 kecil
Pastu masukkan dalam tepung
Masukkan garam dalam campuran tu dan uli
Uli hingga tak melekat kat tangan
Peramkan sampai naik 2 kali ganda.
Potongkan sosej dan sayuran tambahan tadi siap2
Bila adunan dah naik, canaikan dalam bekas (aku canaikan dalam tray oven tu je)
Sapukan minyak makan atas canaian tepung.
Pastu sapukan sos
Kemudian susunkan ataupun taburkan bahan2 topping td kat atas canaian tepung tu.
Akhir sekali taburkan cheese atas topping dan peramkan selama 30 minit.(masa peram ni boleh la panaskan dulu oven tu)
Kemudian boleh la dibakar dalam oven bersuhu 220 ke 230 darjah celcius selama 25 ke 30 minit.


Dah siap pun. Hehe... Selamat mencuba

Makan Malam Orang Malas







Ha! Inilah juadah orang malas ni malam tadi. Cuma rendam mamee sup bunjut pedas terer sebungkus pastu tambah ulam cili jeruk dan tomato. Side dish aku goreng bilis dan cendawan goreng je. Kalau tinggal sorang kat rumah musti masak tu ala kadar je.

Kalau tengok pada nama mamee tu mmg ler takut nak makan sbb ingatkan pedas sangat la. Bila dah makan baru ler tau rasanya yang sebenar. Takde la pedas mana pun. Huhu. Siap buleh aku tambah cili jeruk lagi.

Ni nak bagi resepi cendawan goreng tu. Memang sangat mudah la. Simple, kejap je dah buleh makan.

Cendawan Tiram Goreng Belasah

Cendawan Tiram
Bawang Putih (dititik)
Sos Tiram
Garam
Minyak untuk menumis

Cara memasaknya

Koyak2kan cendawan tiram, kemudian basuh dan toskan
Panaskan minyak dengan api sederhana
Tumiskan bawang putih hingga naik bau.
Kemudian waktu ni la masukkan udang kering kalau teringin. Tak letak pun takpe.
Masukkan cendawan tiram, gaulkan.
Masukkan sos tiram dan garam secukup rasa.
Biarkan seketika dan boleh la diangkat untuk dihidangkan.

Lepas aku makan hidangan yang sempoi tu, aku mula pulak uli tepung untuk pizza. Posting berikutnya aku akan citer mengenai pizza tu.

Chow....
.