Monday, January 05, 2009

Ayam 3 Sos Dan Kailan Ikan Masin







Hahaha!!!!

Ini aje la juadah yang sempat dan rajin aku masak pada hari Sabtu 3hb Januari baru² ni. Sebenarnya plan nak masak kailan ikan masin tu je. Kemudian tak tau nak masak apa lagi dah sbb dalam petiais lauk yang tinggal cuma beberapa ketul ayam dan beberapa biji telurnya. Ada jugak drummet ayamas tu setengah peket lagi. Sayur² banyak la sbb masa aku pi beli stok lauk tu... yang banyak sayur je. Sotong takde. Ikan sikit sangat pilihan yang ada.

Kalau nak ikutkan adik aku punya idea.... dia cuma nak goreng drummet tu je jadikan lauk tapi aku rasa cam tak sesuai lak benda segera tu dijadikan lauk dalam nasik. So aku pun terfikir nak masak ayam yang ada tu.

Nak digoreng ayam tu rasa cam tak selera je. Kemudian tetiba lampu idea menyala lak dalam otak. Terwujud la idea nak masak ayam bersos tiram. Masa siap²kan bahan masakan lain tu cam biasa je... tiba masa nak bubuh sos tiram dalam mangkuk tu terpandang pulak akan sos tomato dan sos cili. Hurm... tangan pulak cepat je mencapai botol² sos tu segala. Masa capai botol sos.. terpandang pulak kicap pekat. Hehehehe... Maka bersatu ler segala sos dan kicap pekat tu di dalam sebuah mangkuk kecik.

Selepas acara tumis menumis goreng menggoreng siap... adik² aku pi makan. Selera je aku nengok adik² aku makan masakan belasah tu. Hehehe... So dengan slow and steadynya aku pun menjoinkan diri. Lepas makan... masing² tersandar kekenyangan. Ahaks.

2 comments:

aKu..DiA...kAmU said...

huhuhuu....cam sedap jer..kecur air liur aku..kui..kui..kui..

adrin_malina said...

hehehehe... biar sya puji diri sendiri jap. sedap... ekeke

.