Sunday, January 31, 2010

Kematianku....

Sejak kebelakangan ni aku perasan jiwa aku sudah tak kental lagi. Biasanya aku tak rasa sedih bila tengok entry kemalangan kat blog ondscene yang setiap hari aku jengah tapi lewat ni aku selalu hampir menitiskan airmata. Aku rasa sedih bila tengok mangsa kemalangan yang hancur kepala, terlipat badan masa kemalangan. Kenapa dengan aku..?

Aku ada seorang adik yang punya motor. Dia pun suka bawa motor laju. Aku selalu risaukan keselamatan dia. Kalau dia keluar malam lagi aku risau sebab dia ada rabun silau. Pernah dia hampir eksiden dekat simpang berhampiran rumah sewa kami disebabkan cahaya lampu kereta. Dulu sorang arwah adik aku pun ada motor, suka juga bawa laju tapi alhamdulillah meninggalnya dengan tubuh yang lengkap. Dia meninggal sebab sakit. Bukannya sebab eksiden. Arwah abang aku dulu pun suka bawa motor laju dan dia pun meninggal dengan tubuh yang lengkap, meninggal sebab sakit. Kalau boleh, aku harap ahli keluarga aku meninggalkan dunia dalam keadaan yang elok. Bukan dengan keadaan yang mengerikan.

Kebelakangan ni aku selalu juga risaukan abah dan mak aku. Kedua orang tua aku selalu datang ke rumah aku sebab adik bongsu aka anak kesayangan mak dan abah stay dengan aku dan bersekolah di sini. Satu perjalanan yang agak jauh dan memenatkan bagi pemandu yang berusia awal enam puluhan. Abah pulak sekarang ni dah mendapat penyakit darah tinggi. Setiap kali abah sampai kat rumah aku, abah akan kelihatan macam orang yang tak sihat. Kesian juga aku dengan abah dan mak. Jalan jauh dan sampai sini kena pulak panjat tangga sampai tiga tingkat.

Abah kena darah tinggi mungkin sebab adik bongsu aku suka menaikkan darah abah dan disebabkan itulah aku sanggup jaga adik aku kat sini. Aku rela kena penyakit darah tinggi ke atau stress ke asalkan mak dan abah tak susah hati dengan perangai adik aku. Aku masih boleh tangani masalah yang adik aku cuba wujudkan. Biasa la anak manja. Kalau dengan mak dan abah boleh la besar kepala sebab kasih sayang mak dan abah tak mengizinkan tangan naik ke badan.

Mak dan abah aku sejak kebelakangan ni aku tengok makin aku risau. Aku tahu, ajal maut tu semua kuasa allah tapi aku tetap risau juga. Aku risau kehilangan kedua orang tua aku. Belum banyak yang dapat aku buat untuk balas jasa kedua orang tua aku membesarkan dan memberi aku kehidupan yang baik.

Hati dan perasaan aku sejak akhir-akhir ni lain. Aku takut akan kehilangan. Kehilangan insan-insan yang aku sayang dalam hidup aku. Mak selalu cakap, kalau boleh biarlah mak pergi dulu sebelum anak-anak. Aku pulak tak sanggup kehilangan. Kalau boleh biarlah aku mati dulu. Mati dalam keadaan yang elok.

Fikiran aku sudah mula memusatkan mengingati mati. Bukan sebelum ini aku tak memikirkan soal mati. Aku selalu mengingati mati tapi tidak seserius seperti lewat kebelakangan ni. Adakah sudah hampir sampai masa aku....?

Wallahualam.....
.