Wednesday, October 28, 2009

Betul Ke Dapat Esok????

Tadi dapat call dari sidia. Katanya payment untuk karya mistik aku berbulan yang lalu tu akan masuk esok. Janji esok tu mengikut kata empunya duit ler katanya. Betul ke boleh dapat agaknya? Kalau betul, semangat ler sikit aku nak berkarya lagi lepas ni. Lagipun banyak payment yang perlu dilunaskan ni. Memang saat dan ketika ni aku perlu sangat-sangat duit.

Lepas ni aku nak mulakan penulisan novel kanak-kanak aku tu pulak. Menurut kata sidia, kali ini cara bayaran lain sikit. Aku perlu siapkan manuskrip, print dan serahkan pada dia. Kemudian bayaran akan dibuat dengan kadar segera. Maksudnya, serahkan karya dan terima payment. Macam ni aje rasanya yang mampu aku buat untuk mencari duit lebih. Kalau nak buat part time lepas kerja kat McD ke atau kat Giant ke rasanya tak larat aku.

Tadi aku dapat sedikit idea untuk novel baru tapi belum dapat nak mulakan penulisan. Entah mana aku letak thumbdrive aku tu agaknya. Selalunya ada je kat dalam beg ni tapi hari ni aku selongkar beg tak jumpa la pulak. Agaknya tertinggal dalam beg satu lagi kot.

Tak sabar rasanya nak tunggu bulan sebelas. Masa teambuilding tuari Director umumkan bonus akan dibayar sebulan dahulu pada bulan depan dan yang selebihnya bulan 3 atau 4 tahun depan. Nanti yang tu pun boleh settlekan jugak hutang-hutang yang tak terlunaskan lagi. Dalam tak sedar keliling pinggang hutang aku ni. Umur dah makin tua, simpanan langsung tak ada lagi ni. Hurm... Macam mana la kalau satu hari nanti tetiba aje aku jatuh sakit.

p/s: Aku rasa geram sangat tadi. Ada ke patut diorang yang konflik, aku pulak yang kena marah. Hampeh. Siot. Kalau masing-masing malas nak buat keje, berhenti je ler. Bagi kat orang lain yang tengah carik keje tu.
.