Saturday, December 01, 2012

Pedihnya Hati Bila Kawan Yang Ditolong Maju Dan Berjaya Di Atas Kesusahan Kita!

Orang kata, kawan yang baik adalah kawan yang sentiasa membantu dan mendoakan kebahagiaan dan kejayaan kawannya. Orang juga kata, kalau orang sudah menolong kita, kita jangan lupa diri dan kalau boleh balaslah kembali budi orang.

Satu ketika dahulu, saya ada mempunyai seorang kawan yang begitu bercita-cita tinggi untuk berjaya di dalam apa sahaja yang dilakukannya. Impian dan cita-citanya yang tinggi untuk maju dalam perniagaan untuk memperbaiki kehidupannya setelah acapkali menemui kegagalan dan diperlekehkan keluarga sebelum itu menimbulkan rasa kasihan di hati saya.

Sebagai seorang manusia yang dilahirkan dengan hati yang mudah kasihan terutama kepada keluarga dan kawan-kawan, demi hendak melihat kawan maju dan berjaya, bantuan saya hulurkan. Hendak membantu dari segi kewangan saya tak mampu. Saya bantu dengan sediakan kemudahan talian telefon dengan harapan satu hari nanti, bila perniagaannya dah berjaya dan dia bahagia dalam hidup, dapatlah dia membantu orang lain yang memerlukan. Kalau tidak dapat banyak, sedikitpun tidak mengapa.

Malangnya, pertolongan saya rupa-rupanya menjadi bala kepada saya sendiri. 

Selepas beberapa tahun bantuan saya hulurkan, tiba-tiba sepucuk surat daripada pejabat peguam sampai ke tangan saya. Terkejut bukan kepalang apabila saya membaca isi surat. Tidak saya sangka sama sekali, kawan yang saya bantu tadi telah menjerut leher saya kembali.

Talian telefon yang saya pinjamkan nama tadi, tidak dijelaskan walaupun talian sudah ditamatkan. Jumlahnya walaupun kelihatan sedikit kepada orang lain, tetapi bagi saya yang mempunyai tanggungan yang besar adalah sangat membebankan.

Saya cuba menghubungi beliau untuk mendapatkan jumlah yang tertunggak untuk menyelesaikan hutang tersebut namun, sehingga ke hari ini tiada sebarang bayaran yang saya terima. Malahan, akaun facebook saya juga telah diblock supaya saya tidak boleh lagi meninggalkan komen mahupun pesanan menuntut pembayaran.

Tertekannya perasaan apabila bantuan yang diberi dengan niat yang ikhlas dibalas dengan hutang yang terpaksa ditanggung. 

Pesanan saya buat kawan-kawan yang lain, manusia ini ada pelbagai sikap. Jangan jadi seperti saya, mudah kasihan tetapi akhirnya terpaksa menanggung kesusahan. Mungkin ada pembaca yang akan menganggap saya ini bodoh, tetapi jika anda betul-betul mengenali saya, anda tahu sikap sebenar saya.

Mungkin kawan saya itu kini sudah berjaya dan bahagia. Namun, sebahagia mana pun kita, semaju mana pun kita, hutang itu tetap mengekori kita selagi tidak diselesaikan. Hutang dengan Allah mungkin boleh diselesaikan dengan bertaubat dan memohon pengampunanNya, namun dengan manusia, haruslah diselesaikan dengan persetujuan si pemberi hutang itu sendiri.

Buat si dia yang selama ini banyak membantu saya, melebihi bantuan yang saya hulurkan kepada kawan-kawan, berbanyak terima kasih saya ucapkan. Bantuannya demi kelangsungan hidup saya sangat-sangat saya hargai dan tidak pernah saya lupakan. 

Semoga kita semua sentiasa mendapat keberkatan dan terhindar dari menyusahkan orang lain untuk kepentingan kita sendiri. Semoga juga jika kawan yang saya maksudkan itu ada terbaca entry ini, dia akan menyedari kesilapannya. 


.