Thursday, March 13, 2008

Dapat Orang Baru

Alhamdulillah.. adik ipar aku dah selamat bersalin. Dapat anak lelaki tapi hati aku amat sakit bila mendengarkan citer dari kaklang pasal proses adik ipar aku nak ke hospital. Sumer gara2 adik aku yang tak bertanggungjawab ni.

Pukul 9 malam tadi, adik ipar aku dah hantar sms pada suaminya bagitau yang dia dah sakit nak bersalin tapi si suami bongok ni tak buat apa2 pun. Masih bersms2 tak tau dengan pompuan mana ntah.

Sebelum tu adik ipar aku ada sms suaminya yang dia teringin nak makan nangka. Adik aku ni pulak boleh pi cakap ngan kaklang aku yang isteri dia nak makan nangka. Apa punya laki la camni, tak tau nak berusaha langsung. Abah aku pulak yang kesian, masa pi Pilah bukak jahit tangan kaki adik, abah carikan skali nangka tu. Bila abah balik dari Pilah, bagitau adik aku nangka dah ada, dia tak reti2 pulak nak pi hantarkan kat bini dia. Mangkuk hayun betul. Tak dapat la adik ipar aku tu makan nangka.

Pasal sms malam tadi pulak, dia boleh cakap kat kaklang aku yang tulisan tu tak jelas. Siot betul. Tulisan sms lain jelas pulak tu. Kaklang citer lagi, adik ipar aku tu pi hospital sedara jauh dia yang hantar. Mak dia tak dapat ikut sebab nak jaga cucu2 dia yang lagi tiga orang tu. Anak adik aku jugak lak tu. Dengan takde barang2 baby, pegi la adik ipar aku ke hospital Tampin bersalin kat sana. Mintak stokin, stokin pun takde. Kaklang main capai je stokin abg ipar aku yg ada kat ampaian. Kaklang kata baby tu dibalut ngan kain batik buruk je. Isk! Geram betul hati aku.

Masa dalam kete kaklang waktu nak pi hospital, boleh lagi adik aku bersms2. Aku macam nak suruh je adik aku ceraikan bini dia biar bini dia buleh kawin dengan orang lain yang bertanggungjawab. Dah lama aku perhatikan dorang ni, makin lama makin teruk perangai adik aku ni. Tak bertanggungjawab. Anak bini tu amanah Allah, dia abaikan.

Barang2 baby tu bukannya takde, awal2 lagi kaklang ngan kaklong dah sediakan. Masa adik bongsu aku accident tuari, adik aku yang ni suruh dia pi isi minyak motor sebab dia nak pi hantarkan barang2 tu kat bini dia. Mak siap bekalkan susu lagi tuk anak2 cucu dia. Lepas adik accident, langsung dia tak berusaha nak pi hantarkan barang2 tu sampai la bini dia bersalin. Kaklang kata, masa bersalin tu pampers baby takde, tuala wanita pun takde. Kesian sungguh aku dengar. Tak berguna betul adik aku ni.

Aku harap, adik ipar aku tunaikan janji dia nak bagi kaklang jaga anak dia tu. Bukannya apa, adik aku tu keje tak tentu arah, anak dia pulak ramai, sekurang2nya ringan la sikit beban dia. Kaklang pun memang suka budak2. Aku pasti anak dia tu akan senang di bawah jagaan kaklang. lagipun kaklang tinggal tak jauh, slalu balik kampung. Anytime dorang boleh tengok anak dorang tu. Dulu anak dia yang sulung ke yang no dua, kaklang gak yang jaga kejap pastu dorang ngigal2 amik balik. Bila dah amik balik, makan pakai budak tu tak terjaga. Kitorang adik-beradik la belikan sepasang dua baju raya tuk anak dia.

Kalau nak citer kat sini, memang banyak sangat pasal adik aku ni tapi takpe la, aku berhenti kat sini je. Harap2 adik pompuan aku tak terkena macam ni.

2 comments:

AbnormalSuam said...

kalau tak mahu, bagi jer kat AbnormalSuam... dengan tangan terbuka...

adrin_malina said...

berminat ke?

.