Friday, February 08, 2008

Ibu.... Ibu.... Syurgaku di bawah telapak kakimu.


Ibu.... Ibu.... Engkaulah ratu hatiku.....

Ini la ibuku. Ibu kesayangan aku. Tengok la betapa banyak dah kedut2 pada wajah ibuku. Dulu ibuku cantik berkulit tegang tapi kini setelah usia ibuku menjangkau 57 tahun, kulitnya telah kendur dan kesihatan pun tidak la sentiasa memuaskan.

Semalam aku balik kampung, ibuku masih lagi batuk2. Dah lebih dua minggu kesihatan ibuku begitu je. Dah pegi klinik pun masih begitu juga keadaan. Entah la... Mungkin sebab ibuku sudah beransur tua atau juga sebab keadaan persekitaran. Harap2 ibuku akan sihat sepenuhnya.


Tadi sebelum balik ke Klang, sempat lagi kami bermandi-manda kat Ulu Bendul. Kakak aku yang nombor tiga, Kak Lang bawak anak2nya, adik aku dua orang dan juga ibuku ke situ. Aku bersama Kak long dan anak2nya. Kami singgah mandi-manda kejap. Ibuku hanya memerhatikan dari atas tebing anak2 dan cucu2nya bermain air. Sesekali ibuku akan memanggil cucunya yang kecil naik ke atas. Sejuk katanya. Ekeke...

Sekejap je kami habiskan masa di Ulu Bendul tu. Sebelum balik sempat la ibu berpesan kepadaku supaya sentiasa menjaga diri dan kesihatan. Aku sayang ibu aku. Aku sentiasa berdoa agar ibuku diberi kesihatan yang baik sepanjang masa.

0 comments:

.