Sunday, March 14, 2010

Cakap Sampai Muntah

Jam dah menunjukkan ke angka 12.15 pagi. Aku masih lagi mengadap page 13 sedari tadi. Tak berganjak-ganjak page tersebut dari pandangan mata aku. Sesekejap aku akan menaip sambungan novel sayang terbuang di skrin notebook yang sentiasa terbuka di hadapan mata aku ni. Tak boleh nak elak kalau idea dah datang menjengah. Mahu atau tidak harus juga menaipkannya ke dalam file yang telah tersedia.

Dah pelbagai lagu yang aku suakan ke pendengaran aku ni sejak tadi. Nak buka volume kuat sangat tak boleh, tak dapat aku nak tumpu pada bacaan. Nak biar perlahan pun tak boleh sebab adik aku sedang menggunakan peluang bercakap sampai muntah ni di atas katil di sebelah meja aku ni. Tengah bersembang dengan awek di talian telefon rumah. Dia yang bercakap sampai muntah, aku pulak yang nak muntah dengan ayat jiwang dia tu. Cheh!

Sayang terbuang masih baru dalam senarai pembikinan. Aku baru menyiapkan hampir satu mukasurat sahaja. Lambat lagi untuk dipersembahkan. Cerita yang mengisahkan Liana yang kehilangan ibu tersayang setelah berlaku silap faham dari fitnah bapa tiri sendiri. Namun sudah terlambat untuk mencurah sayang bila kebenaran menunjukkan diri.

Banyak lagi projek yang sedang dalam pembikinan. Idea datang berlainan. Maka terpaksalah idea yag datang dikategorikan di tempat yang sepatutnya. Dan disebabkan itulah banyak tajuk dan sinopsis yang terhasil. Pengembangan ceritanya akan berjalan secara perlahan.

Belum habis lagi adik aku bercakap sampai muntah. Sekarang ni aku pula yang akan membaca sampai muntah.

0 comments:

.