Thursday, February 21, 2008

Masak Lemak Talapia Merah


Semalam tiba2 teringin nak makan gulai talapia merah. tu yang belasah masak tu. Campur dengan tomato, ada la sikit lemak2 masam. Lepas makan dengan nasi, malam tu aku mintak tolong Dalia buat jemput2. Ekeke... sedap wat cecah ngan kuah gulai.

Resepinya senang je. Aku masak sumer resepi belasah. Asalkan sedap kat tekak aku jadi la.

Bahan2nya

Ikan Talapia - ikut suka nak berapa ekor.
Tomato - 3 biji (sebiji belah 4)
Kelapa - sebiji (perah amik santannya)
Cili api - 17 biji. (kalau nak pedas letak la lebih)
Serai - 2 batang
Kunyit
Garam

Cara2nya

1. Ikan dibasuh bersih dan digaulkan garam dan kunyit
2. Gorengkan ikan tersebut terlebih dahulu
3. Tumbukkan cili sampai lumat kemudian masukkan serai dan titikkan.
4. Masukkan cili serai ke dalam periuk dan tambahkan santan.
5. Biarkan mendidih atas api kecil.
6. Masukkan jugak kunyit ke dalam didihan santan untuk warna kuning.
7. Kemudian bila santan da agak pecah minyak masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
8. Masukkan garam secukupnya.
9. Kemudian bila kuah dah agak kurang, santan dah semakin pecah minyak maknanya
kuah dah betul2 masak, masukkan tomato.
10. Biarkan sampai tomato nampak lembut dan boleh la diangkat untuk dihidangkan.

Malam ni aku nak masak ati ayam pulak. Tugas bermula. Masak time....

0 comments:

.